O ZNAČAJU VLAŽNIH STANIŠTA U URBANIM PODRUČJIMA  

 

Ovogodišnji skup Budućnost na rubu močvare uz 2. veljače Svjetski dan vlažnih staništa primjereno će središnjim programom  biti obilježen u subotu 3. veljače u Kutini u Radićevoj ulici. Organizatori su Ogranak MH u Kutini i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje. 

Sadržaji će se odvijati  od 9,30 sati u dvorištu tradicijskog objekta Trem. Uostalom to uz rubni dio grada i lokacijski odgovara poruci  ovogodišnje Ramsarske konvencije - Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja. Osobitom će biti radionica kutinske Udruge  uzgajivača i ljubitelja konja Topot.  Pod nazivom  Njegovo savsko veličanstvo konj Hrvatski  posavac moderator je Sandra Prevendar Nekvapil. Neće izostati ni folklorni program mjesnog KUD-a Seljačka sloga, a ni od repušničke  Ribolovne udruge Hanja ponuda šarana s rašlji, 

 

Sudionikom obilježavanja  Svjetskog  dana  vlažnih staništa vrijedi biti i u petak 2. veljače u 18 sati  na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Repušnici. Posebno vrijednom bit će iz prošlosti iznijete  težnje  za isušivanjem  Lonjskog polja povjesničara dr. sc.  Franka Miroševića. Uz predstavnike Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Turističke zajednice Grada Kutine i LAG-a Moslavina bit će govora i o  ipak danas očuvanim resursima prirodne i kulturne baštine najvećeg hrvatskog močvarnog parka i njegovom načinu korištenja. Vokalnim izvedbama predstavit će se i mjesni KUD Repušnica. 

Pokrovitelj dvodnevnog skupa je Sisačko moslavačka županija, a domaćini Grad Kutina s Vijećem Mjesnog odbora u Radićevoj ulici.