Marijana Petir organizira predstavljanje Moslavine i SMŽ u Bruxellesu

 

10536722 1771434279779206 8671286985510799459 o

Prošli tjedan u popovačkoj Gradskoj vijećnici hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir prema svom odabiru susrela se s više predstavnika javnog, kulturnog gospodarskog i turističkog života svog užeg zavičaja Moslavine, ali i šire Sisačko-moslavačke županije. Izrekla im je želju da nakon što je u Bruxellesu u Europskom parlamentu u lipnju o. g. zapaženo izložbom predstavila blaženika Alojzija Stepinca iduće godine 28. i 29. ožujka pod nazivom Zeleno-plava zipka Hrvatske želi približiti svoj rodni kraj. Naime svaki zastupnik u mandati ima pravo na takova dva tematska nastupa. Vrijednoj zastupnici na toj odluci kao domaćin sastanka zahvalio je Josip Mišković, gradonačelnik Popovače. Za sada još skicu idejnog projekta podržala je Anita Ibrišević Sinjeri zamjenica župana sisačko moslavačkog.

14853261 1771434309779203 7771304257251252387 o

Pučkom baštinom moslavački kraj predstavljat će Kulturno umjetničko društvo iz Repušnice. Kao najstarijem na području grada Kutine Marijana Petir KUD-u poziv je uputila još prošle godine uz 85. obljetnicu njegova djelovanja.

petir

 

Posebno će biti predstavljen jubilarni sadržaj Voloderske jeseni najstarija turističko – kulturnr manifestacija šireg područja, a koja iduće godine obilježava 50. obljetnicu. Bit će izloženi i proizvodi obiteljskih gospodarstva, udruga i zadruga, a predstavljena i najuzornija seoska žena Sisačko – moslavačke županije Filmski, izložbama i publikacijama uz hrvatski na engleskom i francuskom jeziku bit će informativno ponuđeni i drugi sadržaji. Riječ je o motivima Lonjskog polja i zaštićene europske graditeljske baštine do primjerice značaja lječilišta u Topuskom ili izletnički zanimljive Hrvatske Kostajnice u vrijeme „Kestinjade". Neće biti zaboravljena ni slavna prošlost Siska, grada hrvatskih pobjeda i obrane Europe, pa tako i prije pet stoljeća ni junački otpor Nikole Šubića Zrinskog, rođenog u Zrinu. S obzirom na posebne uvjete nastupa u dvoranama EU parlamenta ograničen je broj sudionika, pa se odlasku u Bruxelles prilazi racionalno, ali i vrlo sadržajno. Osim u prostoru parlamenta neće izostati ni pojava sudionika iz Hrvatske u moslavačkim nošnjama i na glavnom trgu metropole Europske unije.

Izvor: Marijana Petir - facebook, popovaca.hr