Članovi smo:

Mjesto Repušnica

 

Sponzor

Pokrovitelji

 • Ministarstvo kulture
 • Ministarstvo poljoprivrede
 • Sisačko - moslavačka županija
 • Grad Kutina
 • Selk d.d. Kutina
 • Obitelj Brkić
 • Lonia d.d.
 • Šmit electronik Kutina
 • EKN Petrokemija
 • PAPA Autoelektrika i mehanika
 • OPG Vrban

Humana kriza i Drugi svjetski rat

REPUŠNICA UBLAŽILA „OTETO DJETINJSVO“ MLADIMA RAME

Piše: Dragutin  Pasarić

 

 U Kutini i okolici u humanoj krizi koja 1942. i 1943.  godine četničkim pokoljem zadesila Ramu (jugozapadni dio BiH) bilo je smješteno gotovo svako peto dijete unijeto iz 682 kartona koja se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu. Za smještaj se pobrinuo Karitas kutinske župe, a čiji je upravitelj bio vlč. Antun Pavlović, Uz Kutinu  brojniji su udomitelji u Ilovi i Repušnici spominje se u nedavno u Zagrebu projiciranom dokumentarnom filmu „Oteto djetinjstvo“ svećenika mr. Pave Crnjca.

 

Sugovornici ne taje, dapače naglašavaju da im je „zavičajnu otetost“ većina udomitelja  nastojala i uspijevala nadomjestiti gotovo roditeljski i u ljubavi za moslavački kraj.

 

Ivuša Fofič rođ. Zelić tako će reći: Gazda Franc Kinderman iz Repušnice bio mi je ka rođeni čača. Repušnica je primjer gdje su djeca Rame  kad su stasala za bračne veze u njih ulazile s vršnjakinjama i vršnjacima tog sela i okolice: Ljubica i Ruža Bešker, Ruža Nikolić i osobiti sinonim te ramsko-moslavačke veze Ilija Bošnjak.

Djece  koji su bili i dio njihova djetinjstva i mladenaštva i danas se rado sjećaju Zdenka Bojc, rod. Vidović (Ruža Nikolić udala se za njezina brata Ivana) i Stjepan Boc. Jednostavno odrastanjem djeca su postala sastavnicom moslavačkog života, prihvativši sve elemente do pučkih običaja.

 

Dio njih (tek pojedinci) vratio se još za rata, a veći poslije 1945. godine,  pa tako i Ante Zelić.  Fotografija tog dječaka iz Rumboka i danas je u  mom naslijeđenom obiteljskom  albumu. Naime roditelji moje majke Marije r. Benc bili su mu udomitelja. Majka mi ga je godinama često i rado spominjala, posebno kad je saznala da mi je dragi studentski prijatelj Andrija Nikolić iz Rumboka. Volio bi u bogatoj kulturnoj panorami repušničkog KUD-a da se na popisu suradnika  češće nađe i foklorna skupina i iz  Rame  koji je u doseljenoj djeci ostavila traga i u našem moslavačkom životu, a Repušnjaci prema njima plemenitu dušu.  

 

           U mojoj Repušnici uz već spomenuta za Drugog svjetskog rata živjela su djeca i s ovim prezimenima: Paponja, Ćuk, Fofić, Ćavar, Ćavre, Franjić, Ćuro, Klepica, Petrić, Pavlović, Grgić Josipović, Burić, Samarđić, Stipić, Krešo… Među udomiteljima iz još uvijek nepotpunog popisa (u kartonima sui pogreške, primjerice Žunić umjesto Žinić, uz većinu imena  djece piše samo - Repušnica Karitas, iako selo nije imalo župu). Među udomiteljskim obiteljima upisana su (popis sigurno nije potpun) ili otkrivena ovogodišnjim kazivanjima mještana prezimena: Kinderman, Kramarić, Kunštek, Iriz, Žinić, Jankovečki, Miličić Bušić, Štefančić, Tonković, Marciuš, Uroić, Boc. Benc, Dasović, Paušek, Komunjer, Plesinger, Vrebac, Cvetan, Savini, Gulija, Bedić..

 

( dio iz šireg rukopisa o Ramljacima u Moslavini)

Copyright © 2020 by KUD "Repušnica". All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates