Promocija_web.jpg

         

KUD "Repušnica" Repušnica 1930. - 2020.

Kulturno-umjetničko društvo „Repušnica“ povodom 90.obljetnice postojanja i 40 godina kontinuiranoga rada organiziralo je virtualne izložbe i virtualnu proslavu Dana Repušničke kulture.

90 godina proslavili su objavom 90 i nešto malo više slika, tematskim izložbama, te popisom svih članova od 1984.godine do danas. Predstavili su i svojih 5 tiskanih izdanja „Leta letiju – tradicija ostaje“, „Narodno ruho Repušnice“, Tamburaška pjesmarica Moslavine“, „Čuli jesmo, Fašniku se sudi“ i „Moslavačko Vincekovo“ te CD „Pjesme i plesovi koje izvodi KUD „Repušnica““. Jedna od tema bila je i povijesni pregled manifestacije „Repušnički susreti“. Riječ je o manifestaciji  čiji su osnivač i nositelj organizacije, a koja se održava od 1984. godine.

Također, prikazali su i objave u medijima, najvažnije nagrade i priznanja, a  bilo je prilike i za zahvale suradnicima, donatorima i sponzorima. Na virtualnom programu koji je objavljen na facebook stranici društva, u subotu 14.11., među brojnim čestitarima, pohvalio je Dragutin Pasarić: „Jubilej uvijek potiče za novi nikada prekinuti početak. Već sutra krećemo prema novim jubilejima. Neka i dani do njih budu ispunjeni stvaralački radosnim trenucima!“ Predsjednica društva Sanja Durbek istaknula je kako su pripreme za ovaj program trajale dugo, svakim nastupom, probom, razgovorom.  „Silom prilika nismo se mogli osobno susresti i družiti sa svima onima sa kojima smo željeli. Pripremljeno je puno prezentacija i video objava. Da Vam približimo koliko je bogatstva, povijesti, truda i vremena uloženog u rad i opstanak ovog Društva. Nadamo se da smo većinu spomenuli (trudile smo se da spomenimo sve). Nadamo se i da smo vam uljepšali ove virtualne trenutke barem onoliko koliko nas veseli biti dio ove priče. Naš mrav – pčelica Maja, zaslužna je što sve to imate priliku vidjeti. Oprostite ako smo nešto ili nekoga zaboravile. Javite i podsjetite. I slobodno nam se pridružite !!! Hvala Vam što ste uz nas.“ – poručila je predsjednica.

KUD „Repušnica“ ovogodišnji je dobitnik Godišnje nagrade Grada Kutine te dobitnik Nagrade za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije, a  istaknutim su članovima društva povodom jubileja dodijeljene i Diplome Hrvatskog sabora kulture. Dijamantnu diplomu dobili su: Katarina Brkić, Milivoj Miljan i Dragutin Pasarić, Zlatnu Ana Gočan, Srebrnu: Đurđa Radošević, Maja Dobranić, Ivana Ptičar, a Brončanu: Gordana Dobranić, Ana Ptičar, Ana i Ivanka Večerić, Petra Matejaš, Karla Štimac, Dominik, Martin i Sanja Durbek, Marica Luški, Siniša Pastula i Ruža Vukadin.

Istoga dana Župa svetog Nikole Tavelića Repušnica proslavila je spomendan svojeg zaštitnika te je društvo objavilo i prigodne videozapise o blagoslovu crkve, posveti oltara i zidova, reportažu o župi i mjestu te prigodnu prezentaciju. Članice su nazočile i svečanom misnom slavlju koje je predvodio vlč.Danko Bizjak, upravitelj Župe Lasinja.

Izvor: Radio Moslavina